Srbija najveći korisnik kredita EFSE fonda

Bez autora
Jun 06 2013

Srbija je najveće tržište za kredite malim i mikro preduzećima koje preko poslovnih banaka daje Evropski fond za jugoistočnu Evropu. Učešće Srbije u investicionom portfoliju tog fonda koji pokriva 16 evropskih zemalja, bio je 21,4 odsto ili 172,4 miliona evra na kraju prošle godine. Najveći deo sredstava EFSE na svim tržištima plasiran je za kredite mikro i malim preduzećima u urbanim sredinama, oko 68 odsto. Nešto manje od 10 odsto su zajmovi preduzetnicima u ruralnim sredinama, dok krediti za adaptaciju stanova učestvuju sa oko 22 odsto. Od osnivanja fonda 2005. godine, iz kreditnih linija EFSE-a odobreno je oko 357.000 zajmova ukupne vrednosti 2,2 milijarde evra, a prosečan iznos kredita je 5.730 evra. U narednom periodu, u fokusu fonda će biti finansiranje poljoprivrednika i zajmovi za poboljšanje uslova stanovanja, posebno u oblasti energetske efikasnosti.

Srbija najveći korisnik kredita EFSE fondaSrbija je najveće tržište za kredite malim i mikro preduzećima koje preko poslovnih banaka daje Evropski fond za jugoistočnu Evropu, rečeno je danas na Godišnjoj skupštini EFSE u Sarajevu.

Učešće Srbije u investicionom portfoliju tog fonda koji pokriva 16 evropskih zemalja, bio je 21,4 odsto ili 172,4 miliona evra na kraju prošle godine.

- Najveći deo sredstava EFSE na svim tržištima plasiran je za kredite mikro i malim preduzećima u urbanim sredinama, oko 68 odsto. Nešto manje od 10 odsto su zajmovi preduzetnicima u ruralnim sredinama, dok krediti za adaptaciju stanova učestvuju sa oko 22 odsto – rekla je Monika Bek, predsednica Odbora direktora EFSE fonda.

Bek je rekla da je od osnivanja fonda 2005. godine, iz kreditnih linija EFSE-a odobreno oko 357.000 zajmova ukupne vrednosti 2,2 milijarde evra, a prosečan iznos kredita je 5.730 evra.

- U narednom periodu, u fokusu fonda će biti finansiranje poljoprivrednika i zajmovi za poboljšanje uslova stanovanja, posebno u oblasti energetske efikasnosti – navela je ona.

EFSE funkcioniše na principu javno-privatnog partnerstva, prikupljajući sredstva donatora i investitora, koje potom preko poslovnih banaka i mikrofinansijskih institucija plasira klijentima u zemljama u tranziciji.

U prošloj godini, portfolio kredita EFSE-a bio je 638 miliona evra, a za finansiranje zajmova prikupljeno je 115 miliona evra od privatnih investitora.

Kreditne linije ovog fonda usmerene su, pre svega, na finansiranje preduzetnika i domaćinstava koji nemaju pristup standardnim bankarskim pozajmicama.

U Godišnjem izveštaju EFSE-a za 2012. navodi se da je kod institucija koje koriste zajmove ovog fonda u proseku zabeležen niži procenat kredita u kašnjenju s otplatom u odnosu na prosek bankarskog sektora.

Fond je aktivan u ukupno 16 zemalja i pokriva jugoistočnu Evropu, Tursku i šest država bivšeg Sovjetskog saveza. Posle Srbije, najveće učešće u portfoliju ima Bosna i Hercegovina sa oko 14 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik